Daca majoritatea studentilor sunt fericiti atunci cand obtin o nota de trecere la proiectele lor de cercetare, Larry Page si Serghei Brin au fondat un imperiu bazat pe unul dintre aceste proiecte.
In 1995, atunci când Page și Brin au început să studieze matematica internetului, nu se gandeau că proiectul lor ar putea duce la crearea unui monstru digital cunoscut sub numele de Google.
În timp ce valoarea companiei Google este in prezent mai mare decat PIB-ul multor tari, originile Google sunt destul de modeste.

Cu siguranta folositi Google in fiecare zi, insa cât de multe știți despre Google? Gasiti in continuare cateva dintre lucrurile pe care probabil nu le stiati despre Google si care noua ni s-au parut foarte interesante:

1 La inceput Google a fost cunoscut ca si „Project  BackRub”

Cand Brin si Page au conceput algoritmii necesari cautarii pe internet au botezat proiectul BackRub. Acest algoritm a fost folosit apoi pentru masurarea si clasificarea importantei website-urilor, bazat pe linkurile care duceau la paginile respective; atunci a fost creat scheletul a ceea ce urma sa devina Google Search.

Schimbarea numelui din BackRub in Google a fost, cu siguranta, a alegere inteligenta.

Googol greseala de ortografie de la care a pornit Google

2 Google este o greseala de ortografie care valoareaza miliarde de dolari

Google este probabil cea mai mare greșeală de ortografie făcută vreodată. Page și Brin s-au inteles sa foloseasca numele de „Googol” pentru motorul lor de căutare, termen matematic care se refera la un numărul imposibil de mare (numărul 1 urmat de o sută de zerouri).

Când a venit timpul să înregistreze numele de domeniu, au fost încântați să afle că Google.com era disponibil. Motivul era clar, până atunci „Google” nu a fost chiar un cuvânt real! Când au descoperit mai târziu greșeala, au hotărât să-l foloseasca in continuare pe acesta.

3 Fondatorii Google nu se intelegeau la inceput

In ciuda faptului ca aveau aceleasi viziuni si interese fata de World Wide Web, Page si Brin nu au inceput ca si prieteni. Din momenul in care s-au cunoscut cei doi se contraziceau pe toate subiectele pe care le discutau, ambii facand referire la celalalt ca fiind „insuportabil”.

În ciuda (sau chiar din cauza) pasiunii lor pentru argumente, cei doi au ajuns să devină prieteni și ulterior sa-si uneasca fortele pentru conceperea unui proiect de cercetare care avea sa schimbe internetul pentru totdeauna.

4 Primul computer Google a fost construit din Lego

Suna a poveste cusuta cu ata alba, insa este adevarat. Din cauza bugetului scazut (nu uitati ca si fondatorii Google au fost odata studenti fara o buna situatie financiara), echipa Google a construit rafturi de servere personalizate din piese Lego.

In prezent Google gestioneaza mai mult de 1 milion de servere localizate in Data Centre din toata lumea, pentru a putea servi cele 3.5 miliarde de cautari zilnice. Este Greu de imaginat faptul ca totul a pornit de la un server contruit de pise de lego.

5 Google a fost „verbificat”

Google a primit una dintre cele mai mari onoruri ale sale atunci când Dicționarul englez din Oxford a adăugat oficial „Google” ca verb în 2006. Influența Google a devenit atât de răspândită încât „Google” a devenit sinonim cu căutarea informațiilor pe internet.

6 Google a fost cat pe ce sa fie vandut cu mai putin de jumatate de milion de dolari

Data viitoare cand mai faceti vreo alegere gresita, ganditit-va la George Bell, ex CEO la comapnia Excite. In 1999 cand lui Bell i s-a propus sa cumpere Google cu 1 milion de dolari el a refuzat. Ulterior pretul a fost redus la 750.000 de dolari insa el a refuzat din nou oferta spunand ca pretul cerut este prea mare.

Bell nu putea prezice succesul pe care il va avea Google si faptul ca va ajunge sa produca sute de miliarde de dolari si ca va deveni un fenomen global. In orice caz, refuzul lui Bell a fost consacrat în cărțile de istorie ca fiind una dintre cele mai proaste decizii de afaceri luate vreodată.

7 Google a introdus un motor de cautare care iti citeste gandurile

In aprilie 2000 Google a anuntat lansarea „MentalPlex”, un motor de cautare care iti citeste gandurile pentru a-ti afisa rezultatele cautarii. Suna incredibil, asa-i? Cam da….

MentalPLex a fost prima pacaleala de 1 Aprilie lansata de Google. Alte pacaleli de 1 Aprilie au fost: translator pentru necuvantoare, o harta pentru vanatoare de comori, fibra optica comestibila si chiar anuntul ca Google va implementa o colonie pe Marte.

Dat fiind faptul ca, in prezent, Google valoreaza mai mult de 350 miliarde de dolari, ultima pacaleala ar putea deveni realitate !

8 Google inchiriaza capre pentru a ingriji spatiul verde de la sediul din California

Incepand cu 2009 Google a inlocuit masinile de tuns iarba cu o turma de 200 de capre pentru a ingriji spatiile verzi de la sediul lor din Mountain View. Google inchiriaza caprele pentru perioade de cate 2 saptamani, lasandu-le sa pasca iarba, buruienile si sa fertilizeze solul.

9 Niciun birou de la Google nu este mai departe de 45 de metri de cantina

Angajatilor Google li se ofera gratuit mic dejun, pranz si cina in fiecare zi. Cat timp se afla in birou angajatii nu sunt niciodata la o distanta mai mare de 45 de metri de cantina.

Ai nevoie de mai multe informații ?

Scrie-ne acum